Trojsklo ve srovnání s dvojsklem.

Znáte rozdíly?

Při vyhodnocování důležitých prvků okna nelze zapomenout na skla a jejich počet. A přesně o nich bude řeč. Musíme říci, že trojsklo jednoznačně vyhrává nad dvojsklem a to pro mnohé výhody, které vám může poskytnout.

1. Lepší tepelná izolace až o 40%

Okno tvoří skleněné tabule, které jsou odděleny distančním rámečkem. Meziskelní prostor je vyplněn vzácným plynem. Tři skleněné tabule mají lepší tepelněizolační vlastnosti než pouhá dvě skla. Zlepšují celkový součinitel prostupu tepla přes okno, a tím i snižují celkové náklady na provoz vašeho domu.

2. Rozhádaní sousedé nebo povyk dětí z ulice? Žádný problém

Pro lidi, kteří bydlí v rušném prostředí, je určitě důležité vědět, jak okna izolují od ruchů a zvuků. V tomto případě platí, že je třeba zajímat o index neprůzvučnosti (Rw) vyjádřený v decibelech.

Když potřebujete okna umístit ze strany ulice, dohlédněte na to, aby byl tento index co nejvyšší. Samotné nahrazení dvojskla trojitým zasklením nestačí. Je třeba použít rozdílné tloušťky skel v izolačním trojskle. Pokud žijete v prostředí, kde je hluku opravdu příliš, zvolte skla se speciální protihlukovou úpravou.

Dalším důležitým prvkem je propracovaný systém těsnění, ale také způsob uchycení skla v křídle okna. Požadujte vlepované sklo, čímž dosáhnete zvýšení zvukové izolace až o přibližně 10%. Nepodlehněte fámám o pevně vlepeném skle. Například té, že se při rozbití nebude dát vyměnit. Je otázka pár minut, když zkušení certifikovaní montážníci přímo u vás doma sklo vyříznou z křídla okna a osadí nové sklo.

Myslete i na to, jakým plynem jsou komory izolačního skla napuštěné. To vše vám zajistí ochranu před nechtěnými zvuky.

3. Bezpečnější a odolnější

Vyšší stabilitu a pevnost vytváří spolehlivý profilový systém se třemi (a více) těsněními skly. Sklo vlepené přímo do profilu křídla nejen lépe izoluje, ale díky němu se okno se stává ještě stabilnějším, odolnějším a bezpečnějším.

4. Na světle a teple záleží

Na orientaci pokojů záleží víc, než byste si mysleli. Solární faktor skla určuje, kolik tepla ze slunečního záření proniká dovnitř. Při něm také platí přímá úměra – čím je vyšší, tím je interiér více přehřívání. To však může být problémem v létě a zvláště, pokud máte dům či místnost orientovanou jižně.

Abyste v létě nemuseli hodně utrácet na klimatizaci, v jižních částech bytu se proto doporučuje dávat okna s nízkým solárním faktorem. Daní za nízký solární faktor však může být méně propuštěného světla do interiéru. Sledujte proto i faktor průhlednosti konkrétního skla a zvolte optimální poměr mezi oběma koeficienty tak, abyste se v obývacím pokoji či pracovně cítili komfortně. Vždy můžete ve svůj prospěch využít i stínící techniku, jako jsou žaluzie nebo markýzy.