Tepelná izolace oken

Tepelněizolační vlastnosti okna vyjadřuje součinitel prostupu tepla Uw celým oknem.

Hodnota Uw je množství tepla, vyjádřené ve wattech (W), které unikne přes 1 m2 okna při rozdílu teplot vnějšího a vnitřního prostředí o 1 stupeň Kelvina.

Jednotka: W / (m2K).

Čím je hodnota Uw menší, tím má okno lepší tepelněizolační vlastnosti, tj. přes okno nám unikne méně tepelné energie do exteriéru.

Proto při výběru oken volte okna s nejnižší hodnotou Uw.

Ze součinitele prostupu tepla celého okna Uw přímo vyplývají přestupy tepla okenního rámu (Uf) a izolačního skla (Ug). Výsledná hodnota je pak závislá na poměru vzájemných ploch a obvodů.

Hodnota Uw se stanoví výpočtem nebo zkoušením v certifikovaném ústavě, o čemž zkušebna vystaví doklad.

Vždy si s prodejcem ujasněte, o kterých součinitelích prostupu tepla hovoříte!

Pro srovnání, staré zdvojená okna (paneláková) nebo staré plastová okna a eurookna ze začátku 90tých let dosahují hodnoty Uw jen kolem 3,0 W / (m2K). Investicí do nových oken s dvojsklem proto zlepšíte tepelnou izolaci oken přibližně 2,5x. Pokud se však rozhodnete pro okna s trojsklem, zvýšíte tepelnou izolaci výplní více než 3 až 4násobně.

Tepelnou izolaci okna ovlivňuje i druh distančního meziskelního rámečku použitého v izolačním skle.

Na trhu jsou k dispozici různé typy distančních rámečků. Hliníkové a nerezové distanční rámečky, rámečky TGI nebo SWISSPACER (tzv. Teplé rámečky). Výběrem správného typu distančního rámečku můžete ovlivnit povrchové teploty skla v místě slepení skleněných tabulí, které tvoří izolační sklo.

Z nabídky Slovaktualu dosahuje nejlepší tepelnou izolaci Uw = 0,72 W / (m2K) plastové okno PASIV-HL s izolačním trojsklem s Ug = 0,5 W / (m2K). Hodnota je vypočtena a přezkoušena pro jednokřídlé okno v rozměru 1300 x 1600 mm.

Toto okno tedy již nyní splňuje požadované hodnoty uvedené v normě ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov platné od 1. 1. 2016.