Jak se vyhnout plísním v domácnosti?

Plísně jsou mikroorganismy, které se v přírodě vyskytují běžně, a pouhým okem je nevidíme. Pokud se však přemnoží u nás doma, spatříme je okamžitě. Obzvláště, pokud se vytvoří na bílé stěně nebo ve sprchovém koutě. Dokáží nás nejen naštvat ale i zdravotně potrápit. Jejich výtrusy obsahují alergeny a často i toxické látky. Dostávají se do ovzduší, a pokud jsme jim vystaveni dlouhodobě, mohou být příčinou mnoha nemocí. Nejsou tedy jen estetickou vadou, ale představují také nemalé zdravotní riziko.

Co je to plíseň a kde vzniká?

Plísně jsou houby, které vytvoří povlak vláknité struktury podobný vatě, nejčastěji v tmavé až černé barvě. Pro svůj růst a rozmnožování potřebují plísně zejména vlhké povrchy s dostatkem živin, kyslík a běžnou pokojovou teplotu. Světlo pro svůj život nepotřebují.

Dobrými hostiteli pro plísně jsou například:

  • vlhké omítky na stěnách, zejména v rozích
  • vlhké zdivo,
  • sádrokartonové stropy v koupelnách
  • dřevěný nábytek přiražený ke stěně
  • plovoucí podlahy a jiné podlahové krytiny, pod které se dostává voda
  • sanitární silikon v koupelnách v kombinaci s prachem
  • a pod.

Plísně v bytě a nemoci

Prostředí, ve kterém žijeme nebo pracujeme, kde trávíme většinu času, nás mimořádně ovlivňuje. Dostatek světla a kvalita ovzduší patří mezi důležité vlivy na naše zdraví a duševní pohodu. Pokud se v tomto prostředí objevila plíseň, představuje zdravotní riziko. A je jedno, zda na oknech, na stěnách, v koupelně nebo za kuchyňskou skříňkou. Zda ji vidíte, cítíte její pach nebo o ní zatím ani netušíte.

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve své příručce o kvalitě vzduchu v interiéru v souvislosti s vlhkostí a plísněmi zmiňuje narušení imunologického systému a následující onemocnění:

  • alergie,
  • astma,
  • infekce dýchacích cest,
  • záněty průdušek,
  • chronický kašel,
  • dušnost,
  • podráždění nebo svědění.

 

V různých zdrojích upozorňují i na zvýšenou únavu, kožní onemocnění nebo zánět spojivek.

 Jak předejít plesním v domácnosti?

Prevence je základ.

Už víte, že kritickým faktorem pro vznik plísní je vlhkost vzduchu. Ta by se měla v domácnosti optimálně držet v rozsahu 45 – 55 %. Jakmile je tato hodnota pravidelně nebo dlouhodobě výrazně překračována, riziko vzniku plísní narůstá. Určitě by relativní vlhkost neměla překračovat hodnotu 75 %. Pokud si nejste jisti, je dobré si pořídit vlhkoměr.

U novostaveb i rekonstrukcí klademe stále větší důraz na energetickou náročnost. Nová úsporná okna dnes výborně těsní, využíváme parozábrany a vodotěsnou izolaci, důkladně se zatepluje. Tímto způsobem sice předcházíme tepelným ztrátám, ale zároveň stavby příliš utěsňujeme a bráníme přirozené cirkulaci vzduchu. Pokud neřešíme zároveň i správné větrání, či rekuperaci, tak všechen vlhký vzduch, který vyprodukujeme v domácnosti, zůstává uvnitř.

Jak jsme podrobně vysvětlili již v článku o rosení oken, vodní páry obsažené ve vzduchu se vysrážejí vždy na nejstudenějších površích, tyto povrchy zvlhnou a vytvoří se ideální prostředí pro růst plísní.

Prevencí je minimalizovat všechny zdroje vlhkosti a správné větrání.

Nejčastější zdroje vlhkosti v domácnosti

  • Nedostatečně vyschnuté novostavby
    Při stavbě se používají mokré procesy, které mohou být ještě 2 – 3 roky po dokončení stavby příčinou zvýšené vlhkosti. Pokud stavbu po dokončení dostatečně neodvětráte a nevysušíte omítky a potěry, ale naopak namontujete na stěnu kuchyňskou linku a další nábytek přirazíte těsně ke stěnám, je velmi pravděpodobné, že právě na těchto místech se plíseň objeví. Jak na zakrytých stěnách, tak například i na sololitu skříněk. Proto v tomto případě doporučujeme ještě před nastěhováním nechat stavbu řádně odvětrat a používat pohlcovače vlhkosti.
  • Praní, sušení prádla a žehlení
    Pokud doma příliš často a mnoho perete a prádlo sušíte uvnitř a ne venku, pak se vlhkost z prádla dostává do ovzduší a zvyšuje se relativní vlhkost vzduchu. Pokud zároveň nevětrá, zůstává vlhkost uvězněna v bytě a při nejbližší příležitosti se vysráží na površích s teplotou rosného bodu nebo nižší.
  • Vaření
    Vždy používejte odsávače par.
  • Sprchování a koupání
    Pokud nemáte možnost větrat oknem, určitě používejte kvalitní ventilátor. Dveře do koupelny nechte po sprchování otevřené, aby se vlhkost nekoncentrovala v malém prostoru.
  • Zvýšený počet osob v domácnosti
    Ano, i při dýchání se do ovzduší dostává vlhkost. Dospělý člověk denně do vzduchu přispěje až 3 litry vody.
  • Příliš mnoho rostlin v bytě

Plíseň na stěnách v blízkosti oken

Pokud se při stavbě, osazování oken nebo zateplování zanedbají správné technologické postupy, mohou se objevit místa se zhoršenou úrovní tepelné izolace a místa, kde vznikají tepelné mosty. Povrch takových míst bude zejména v zimních měsících studený a bude se na nich pravidelně srážet voda obsažená ve vlhkém vzduchu nevyvětraných prostorů.

Abyste v budoucnu zabránili tvorbě plísní na stěnách v těsné blízkosti okna, vybírejte nejen kvalitní okna s izolačním trojsklem a teplým distančním rámečkem, ale nezanedbejte ani správnou montáž. Je důležité, aby bylo okno správně osazeno a spojeno se stavbou. Spára mezi rámem okna a ostěním musí být důkladně tepelně zaizolovaná a chráněna před pronikáním dešťové vody z exteriéru, ale také chráněna před pronikáním vzdušné vlhkosti z interiéru. Doporučujeme při montáži vždy využít okenní fólie nebo komprimační pásky.

Nicméně, i v případě jakkoli dokonalé montáže bude vždy platit: Udržujte v domácnosti optimální vlhkost a správně větrejte!

Jak se zbavit plísně na stěnách?

Co však dělat, pokud se již plíseň na vašich stěnách objevila? Máme řešení, jak ji odstranit.

Rozhodně plíseň neseškrabujte za sucha. Jejich alergenní výtrusy by se snadno rozvířily v ovzduší. Kromě toho, že by vám mohly podráždit dýchací cesty, snadněji se přenesou vzduchem a mohou se rozmnožit na dalších místech.

Použijte některý z množství biocidních, fungicidních nebo také přírodních roztoků. Dezinfekční roztok nastříkejte na plíseň, nechte působit dle návodu a následně plíseň setřete houbou, kartáčem nebo ji seškrabejte.

Následně zbavte rizikové stěny vlhkosti a vymalujte barvou proti plísním. Pokud budete postupovat podle návodu, takto ošetřený povrch se bude trvale a sám dezinfikovat. Zajistíte si tak dlouhodobou ochranu a odolnost stěn vůči vzniku plísní.